Next Innovation


Plans short sectionlong sectionelevationside elevation Eden Waywall detail structure experiential

side-facade

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Next Innovation: Lawrenceville Maker Center
Third Year Studio: Integration II
Instructor: Stefani Danes
Spring 2015

Project Location: Lawrenceville, Pittsburgh
In collaboration with Jenny Wong

The proposed maker center project is located on Butler Street, which is Pittsburgh’s commercial road. This road is intersected by a residential road that slopes down towards the back facade. The facade design responds to the existing context and also the sun conditions. The program of the building is made up of classrooms, cafe, library and digital fabrication spaces. The “Big Room” is the main studio space and is a focal point of the building. The classroom hallways and Big Room space overlooks an atrium that holds the vertical circulation. The Big Room is covered with factory windows, relating to the historical context of the site. The digital fabrication space is located in the basement to allow for easy loading/unloading access at the back of the building. The library floor is elevated to allow for more equipment height in the digital fabrication lab.